Isten angyalai: rangos díjat gyűjtött be cikkünk, amire a fél világ kattintott

A delmagyar.hu első multimédiás történetmesélő cikkét is díjazták szerdán a Hungarian Business Leaders Forum Média a Társadalomért pályázat díjátadó ünnepségén Budapesten, a brit nagykövetségen.

A Csakazért SE: ha nincs ellenfeled, győzd le önmagad! című cikk a Köztünk élnek elnevezésű sorozat első része. A sorozatban portálunk olyan embereket mutat be, akik valamilyen téren kimagaslóan teljesítenek, de nem ismertek.

A díjazott cikk és a benne lévő kisvideó – Horváth Levente szerkesztő, valamint Gere Zsolt, Talpai Attila és Németh Norbert munkája – a Csakazért SE klub utánpótlás ülőröplabda-csapatát, a Békákat mutatja be. Az egyik videó felkerült a Facebookon a Volleyball Addicts oldalára, ahol több mint 280 ezren látták, és a gyerekekre az Isten angyalai jelzőt ragasztották.

A főtámogatók – a Richter Gedeon, a Magyar Telekom és a Coca-Cola Magyarország – jóvoltából a 3 legjobb cikk pénzjutalomban is részesült. A delmagyar.hu-n megjelent történet végzett az első helyen, ami 200 ezer forint pénzdíjjal járt. Az összeget a szegedi utánpótlás ülőröplabda-csapatnak ajánlotta fel a szerkesztő.

A 2014-ben tizenharmadik alkalommal meghirdetett HBLF „Média a Társadalomért" pályázat célja, elismerni a társadalmi összefogás és felelősségvállalás példaértékű bemutatását, a társadalom, és a kisebb közösségek szellemi és gazdasági fejlődését elősegítő, a különböző szektorok, csoportok, szervezetek és magánszemélyek összefogásával sikeresen megvalósuló kezdeményezések népszerűsítését a médiában. A HBLF nagyra értékeli az újságírók társadalmi elkötelezettségét, amit ezen pályázat évente történő kiírásával, és az adott év legkiemelkedőbb írásainak, riportjainak díjazásával is el kíván ismerni.

A díjátadón az ünnepi megnyitó után Theresa Bubbear, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövet-helyettese köszöntötte a megjelenteket. „Ez a díj azokat az újságírókat ismeri el, akik a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban kiemelt hangsúllyal foglalkoznak a társadalmi kohézió és integráció, a tolerancia, és a legkiszolgáltatottabb egyének és csoportok iránti felelősségvállalás és támogatás témáival. Ezek alapvető értékek az Egyesült Királyságban is és nehéz elképzelni azt, hogy egy társadalom igazán erős vagy sikeres lehet ezek hiányában. Nagy szükségünk van arra, hogy ezek mellett a média is kiálljon. Nagy örömmel tölt el, hogy részese lehetek ennek a mai eseménynek, melyen azokat ismerik el, akik támogatják a társadalmi változást és a legjobb gyakorlatok megosztását. A Brit Nagykövetség nevében szeretnék szívből gratulálni azoknak, akiket ma itt díjazottként ünnepelhetünk, és azoknak, akik megalapították ezt a nagyon fontos díjat." – mondta a nagykövet-helyettes asszony.

A Média a Társadalomért díjra beérkezett pályaműveket a Krizsó Szilvia (újságíró, kommunikációs tanácsadó), Vrannai Katalin (IFUA Nonprofit Partner), Kövesdi Péter (újságíró), dr. Simon András (ATV) és Stumpf András (mandiner.hu) alkotta zsűri értékelte. „A médiavalóság és az objektív valóság között egyre nagyobb a szakadék. A jó példák láthatóvá tétele, a valódi értékek bemutatása nehéz, de annál értékesebb újságírói feladat. Ezért is fontos ez a díj." – mondta Simon András a díjátadón.

Varga Júlia és Farkas Erika (Kossuth Rádió MTVA) a második helyezésért járó 150.000 forintos jutalomban részesült. A „Cserdi a "csakazértis" HELY" című riportjuk egy Baranya megyei kis faluról szól, ahol egy ösztönös vezetői képességekkel megáldott cigány polgármester bizonyította be, hogy együtt képesek változtatni a helyzetükön. A faluban ma mindenki dolgozik, naponta beszélik át a közös terveiket és a feladatokat.

Kovács Ágnes Lilla (Figyelő) végzett a 100.000 forintot érő harmadik helyen. „Coco Chanel a Pozsonyi úton" című írásában egy olyan hazai vállalkozást mutat be, melynek tevékenységét áthatja a társadalmi felelősségvállalás szemlélete. Maga a profil ötlete is a zöld gondolat jegyében fogant, hiszen a cég használt, kiselejtezett farmeranyagból készít új, divatos ruhákat. Ehhez az alapanyagokat általános iskolákkal együttműködve gyűjtik be, az érdeklődő intézményekben ökonap szervezésével csinálnak kedvet a használt ruhaanyagok gyűjtéséhez, az így rendelkezésre álló alapanyagot pedig mentálisan nehéz helyzetben lévő emberek válogatják szét, egy - szakemberek által kidolgozott - munkaterápiás program keretében.

Tovább a cikkhez