Geopolitika, globális gazdasági kihívások, mesterséges intelligencia, kvantumszámítástechnika: A Hungarian Business Leaders Forum 24. pénzügyi csúcstalálkozója Budapesten

Geopolitika, globális gazdasági kihívások, mesterséges intelligencia, kvantumszámítástechnika: A Hungarian Business Leaders Forum 24. pénzügyi csúcstalálkozója Budapesten

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 24. Pénzügyi Csúcstalálkozóját rendezte meg „Emberi játszmák: Geopolitika, globális gazdasági kihívások, mesterséges intelligencia, kvantumszámítástechnika” címmel. Az egyedülálló gazdasági konferenciára 2024. február 16-án került sor a K&H Bank budapesti központjában.

Az idei csúcstalálkozó központi témái ezúttal az egymással szemben álló gazdasági és gazdaságpolitikai érdekek, melyek az emberi intellektus csúcsteljesítményein keresztül törnek az érvényesülés felé. A mindennapi életünket, a gazdaságot és fizikai biztonságukat egyaránt át- és átszövő digitalizáció és a mesterséges intelligencia használatának egyre szélesebb körben való elterjedése hatással van jelenünkre és jövőnkre egyaránt, ezért kiemelten fontos a világpolitikai események és változások – legyenek azok az Európai Unión belül, vagy akár a tengerentúlon – értelmezése. A kivételes eseményt pontosan ez az igény, szükséglet hívta életre.

E komplex és szövevényes mátrixon való eligazodás érdekében a konferencia előadói innovációs technológiai, a kül- és biztonságpolitikai, valamint gazdasági területekről érkeztek. A HBLF esemény hagyományainak megfelelően köztiszteletben álló személyiségek, miniszterek, elismert közgazdászok, nagykövetek, sikeres vállalatvezetők és nemzetközi szakértők nyújtottak értékes betekintést az állandóan változó globális környezet kihívásaiba és lehetőségeibe.

A rendezvényt Bácsfalvi András, a HBLF Pénzügyi Csúcsért felelős elnökségi tagja nyitotta meg, majd Gombás Attila igazgatósági tag, a K&H vezérigazgató-helyettese köszöntötte a vendégeket. A rendezvény első kiemelt előadója Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter volt, aki az elektromos autók vásárlását európai szinten támogató program elindítását sürgette, s fontos részleteket osztott meg az autóiparban zajló globális gazdasági változásokról, annak lehetséges hatásairól és következményeiről. A „Globális politika nagyköveti szemmel” című panelbeszélgetésen H.E. Erdős André nagykövet, a Magyar ENSZ társaság alelnöke, volt állandó ENSZ képviselő, H.E. Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete és H.E. Andrew Davidson, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének ügyvivője vettek részt. A szekciót H.E. Czakó Borbála volt londoni magyar nagykövet, a HBLF tiszteletbeli elnöke moderálta.

A program a „Gazdaság, biztonság és mesterséges intelligencia” c. panellel folytatódott: a meghívott vendégek között volt Dr. Balog Ádám, a Rheinmetall elnöke, Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Jaksity György, a Concorde Securities Zrt. alapító elnöke és Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. A beszélgetést Bácsfalvi András moderálta.

Paolo Sironi, az IBM globális kutatási vezetője a banki és pénzügyi piacok területén „Átláthatóság a mesterséges intelligencia korában” címmel tarott előadást, melyben az IBM Institute for Business Value AI és produktivitás kapcsolatát vizsgáló kutatásának eredményeit is megosztotta a közönséggel. Az Ázsia panelben - Bácsfalvi András moderálásával - Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, Feledy Botond jogász, külpolitikai szakértő, Joó István, HIPA vezérigazgató, Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos, valamint Tatai-Szabó Marcell, BDO Magyarország, FDI Partner vettek részt. Szintén kiemelt előadó volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki többek között a magyar haderő fejlesztésére, az orosz-ukrán háborúra és a Gázai övezetben kialakult konfliktusra is kitért.

A HBLF Pénzügyi Csúcstalálkozó két évtizedes hagyományának megfelelően a tudás, a hálózatépítés és az együttműködés kivételes platformja volt. A résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy kapcsolatba lépjenek számos iparág vezetőjével, s értékes betekintést nyerjenek korunk sürgető gazdasági és geopolitikai problémáinak hátterébe, esetleges megoldásaiba. Az esemény Prof. Dr. Stumpf István egyetemi tanár, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter gondolataival zárult.