Üzleti Etika és Átláthatóság Munkacsoport

Vezető: Doszpod Dénes

 

   MISSZIÓ   
     

A munkacsoport célkitűzése, hogy növelje az üzleti etika színvonalát Magyarországon, különös hangsúlyt fektetve a korrupciótól, az illegális foglalkoztatástól és csalástól mentes üzleti környezetért vívott küzdelemre. Olyan módszerek és eszközök kialakítására törekszünk, amelyek segítségével  ezen jelenségek elkerülhetőek, és igyekszünk meggyőzni a mindenkori kormányzatot, nem kormányzati szerveket valamint a magánszektor vállalkozásait arra, hogy az erre irányuló kezdeményezéseket kövessék.

     
   TEVÉKENYSÉG   
  2016  
   
  • Munkacsoportunk 2016-ban is folytatta azt a jól bevált gyakorlatot, hogy bizonyos rendszerességgel szakmai találkozókat szervezünk valamelyik tagvállaltunknál. Idén az alábbi tagvállalatainkat látogattuk meg egyes kiemelt témákkal: ABB Hungary, BAT Dohánygyár, EY Magyarország, Horváth & Partners DLA Piper Ügyvédi Iroda.
  • A tavaly elkészített "Gyakran ismételt kérdések" dokumentum aktualizálása megtörtént, mely elérhető a Kezdeményezések almenüpontban.
  • A belső találkozókon túl továbbra is igyekszünk megtalálni olyan csatornákat, amiken keresztül el tudjuk juttatni üzeneteinket a jelen és a jövő vezetői számára. Ezért a GE Hungary támogatásával két konferenciát is szerveztünk idén. A tavaszi esemény témája az etika és compliance integrálása a reklámozásban és az egyéb vállalati kommunikációban volt. Előadóink között köszönthettük: Alexa Noémit (Közép-Európai Egyetem ), Szabó Istvánt (KPMG), Hajna Csongort (Provident), valamint dr. Fazekas Ildikót, az Önszabályozó Reklám Testület főtitkárát. A következő, hasonlóan jelentős találkozóra novemberben került sor, amelyen azt a kérdést jártuk körül több oldalról is, hogy hogyan jelentkeznek és milyen hatásokkal járnak a kiber kockázatok a mindennapi üzletre. Ezen is igen illusztris vendégek tartottak előadást: Sinka Balázs (MOL), Csíki Ádám (EY), Kőhegyi Dávid (DLA Piper) és Tarján Gábor (Magicom).
  • Ismét workshopot tartottunk üzleti etika szakértők számára a CEU-val együttműködve.
  • Stratégiai együttműködésünk a BGE-el folytatódott 2016-ban is, lebonyolítottuk az "Etika az iskolapadban" - elnevezésű workshopot a mesterképzősök számára.
     
   KORÁBBI ÉVEK EREDMÉNYEI   
  2010-2016  
   

(Kattintson a pdf dokumentumra!)

 

Csatlakozás a HBLF-hez

A HBLF tagjává váló társaságok belépésükkel kinyilvánítják elkötelezettségüket a felelős üzleti magatartás iránt, és elérhetővé válik számukra a HBLF által biztosított egyedülálló, gyakorlaton alapuló tudásanyag, valamint rendelkezésükre állnak az innovatív és stratégiai vezetőképző programok és a célok megvalósítását elősegítő eszközök.

Ha szeretne csatlakozni a HBLF-hez, kérjük lépjen velünk kapcsolatba!

Tel:+ 36 (1) 330-99-85

E-mail: hblf@hblf.hu

Amennyiben csatlakozni szeretne a Hungarian Business Leaders Forumhoz kérjük, kövesse az alábbi lépéseket

1. Válassza ki az Önnek megfelelő tagságot

  • Főtámogató Tag
  • Tanácsadó Tag
  • Vállalati Tag
  • Pártoló Tag

 

2. Töltse ki a választott tagsági formájának megfelelő felvételi kérelmet, mely az Alapszabályunk betartását vállaló nyilatkozat

 

3. Juttassa el belépési nyilatkozatát irodánkba

Címünk: HBLF

1024 Budapest, Lövőház u. 7-9., 5.em.

 

4. A tagsági viszony létrejötte

A felvételi kérelmet az Elnökség legközelebbi ülésén megtárgyalja, ahol a felvételről egyszerű szótöbbséggel kell határozni. A felvételi határozat és a választott tagsági formához kapcsolódó tagsági díj befizetése hozza létre a tagsági viszonyt.

A HBLF-nek tagja lehet minden jogi személynek minősülő, Magyarországon bejegyzett, vagy hivatalos magyarországi képviselettel rendelkező társaság és szervezet, és természetes személy, aki az egyesület célkitűzésével egyetért és a célok megvalósítása érdekében tevékenységében aktívan részt kíván venni, és az alapszabályban foglalt rendelkezéseket elfogadja.  A jogi személyeket szervezetük vezetője képviseli. A HBLF tagja lehet minden, a fenti előírásoknak megfelelő személy és szervezet.

Ha többet szeretne megtudni kérjük, olvassa el Alapszabályunkat.

 

 
       

Gyakran Ismételt Kérdések

Bizonytalan, hogy pontosan mi az üzleti etika? Hogy mik a tipikus témák? Vagy helyes döntést hozott-e? Alábbi összefoglalónk a Gyakrank Ismételt Kérdésekre adott válaszokkal segítséget nyújt Önnek!

 

            

Etikai Kódex Ajánlás

A HBLF Etikai Ajánlása több hónapos kutató munka eredménye. Munkacsoportunk önkéntes szakemberei több tucat vállalati etikai és üzleti kódexet dolgoztak fel a mellékelt gyűjtemény kidolgozása során, kiegészítve azokat a szakirodalomban „legjobb gyakorlatoknak” nevezett alkalmazásokkal. Úgy gondoljuk, hogy az Ajánlás alkalmas minden olyan vállalkozás számára, amely érdekelt a fenntartható működésben, a tulajdonosi érték tartós növelésében, a vállalkozás által érintettek képviseletében. Legyen az kis, közepes, vagy nagyvállalat. Multinacionális, regionális, vagy helyi operáció. Legyen akár nyilvános, zártkörű, privát, vagy állam által tulajdonolt.

 

   

A magyarországi TOP 200 vállalat etikai intézményeinek kérdőíves felmérése

Kutatásunk célja az etikai intézményesítés területén élenjáró magyar nagyvállalatok gyakorlatának vizsgálata volt. A kutatás eredményeiről az alábbi dokumentumban tájékozódhat.

 

 

 

Az etika vállalati intézményesítése