ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ 2024 – A moai annyit tesz: találkozni és tenni a közös célokért

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ 2024 – A moai annyit tesz: találkozni és tenni a közös célokért

Össze tudnád foglalni életed célját egyetlen mondatban? Meg tudod fogalmazni a céged, vállalatod küldetését egy-két sorban? Ha a válasz igen, akkor a tudomány szerint jó esélyed van arra, hogy hét egész évvel tovább élj az átlagnál. Ugyanis egy 11 éven át tartó kutatás szerint azok, akik tudják, miért kelnek fel reggel, hosszabban és jobban élnek.

A Kék Zóna-elmélethez kapcsolódó eredmények persze nemcsak az egyén céljairól szólnak. A Kék Zóna a világ azon részeit jelenti, ahol a megfigyelések szerint az életminőség különösen magas átlagéletkorhoz és kevesebb krónikus betegséghez vezet. Lakóinak életéből olyan faktorok rajzolódnak ki, mint az egészséges és mérsékelt táplálkozás, a napi mozgás, az elegendő pihenés, a generációk együttélése és a megfelelő közösséghez való tartozás. A Zóna egyik központjában, Okinawában a „moai” kifejezés az ember oly fontos kapcsolatrendszerét takarja, azt a közösséget, amely társadalmilag, anyagilag, egészségügyileg vagy spirituálisan támogatja az egyént. A moai azt jelenti: találkozni és tenni a közös célokért.

VÁLLALATVEZETŐK AZ EGYENSÚLYÉRT

Hosszú életet kívánunk a vállalatainknak is. Miközben egy amerikai S&P 500-as átlagélettartama 80%-kal csökkent az elmúlt 80 évben (67-ről 15 évre), és az Egyesült Királyság FTSE 100-as vállalatainak 76%-a eltűnt az elmúlt 30 évben, más szektorok szervezetei ünneplik 100. születésnapjukat, és úgy néznek ki, mintha örökké itt maradnának. Hogyan csinálják? És mit tanulhatunk tőlük? Számos kutatás támasztja alá, hogy a szervezeti hosszú élet egyik titka a világosan megfogalmazott küldetés. Egy másik tényező pedig a társadalom bevonása, a fiatalok eredményes megszólítása és a generációk támogatása.

A hosszú távú célok melletti kitartás és a közösségért való cselekvés fontos alapanyagok a hosszú, minőségi élethez, legyen szó egyénről vagy szervezetekről. Talán ez a 30 éves HBLF siker titka is: értékek mentén építünk közösséget, olyan JÖVŐÉRT dolgozunk, amely MINDENKIÉ.

2023 is tevékeny év volt: tagvállalataink száma már elérte a 111-et, 30%-os növekedés mellett 83 Karta aláíróval, 50 szakmai rendezvénnyel – és az ezek közül is kiemelkedő Pénzügyi Csúcs Extrával –, jelentős növekedés mellett több mint 4000 LinkedIn-követővel, és 1,5 milliós médiaeléréssel büszkélkedhetünk.

XMENTOR ALUMNI TALÁLKOZÓ / HBLF NEMZETKÖZI X MENTOR PROGRAM

A HBLF kézzelfogható, konkrét lépéseket tesz az Európai Unió igazgatóság összetételére vonatkozó direktíva céljainak megvalósításáért, hiszen a márciusban elindított „Vállalatvezetők az egyensúlyért” kezdeményezése mellett elindította a HBLF X Mentor Executive Programját is, ahol C-level szintű mentoráltak az egyéves mentoráláson felül, kimondottan az igazgatósági szerepre felkészítő worskhopokon vehetnek részt. A nemzetközi együttműködések erősítése érdekében pedig partnerként csatlakoztunk az European Women on Boards (EWOB) brüsszeli központú, a döntéshozatali szintű nemek közötti sokszínűség európai ernyőszövetségéhez.

HBLF ÉVZÁRÓ, DÍJÁTADÓ ÉS KARTA ALÁÍRÓ ÜNNEPSÉG 2023

Rekord számú eseménnyel zárult az EU Sokszínűségi hónap májusban, amelyen az etnikai hovatartozás, tudattalan előítélet, lányok az IT-ban, mentorálás, sokszínűségi riportok mérése, speak up (felszólalás kultúrája), női vezetők és még számos aktuális téma került előtérbe. Évzáró, Sokszínűségi díjátadó és karta aláíró ceremóniánk során együtt ünnepeltük a befogadó munkakörnyezet értékeit, s a 2023-as Sokszínűségi Díjak is átadásra kerültek. A HBLF idén hatodik alkalommal ismerte el a vállalatok sokszínűség és befogadás előmozdítása érdekében tett kiemelkedő erőfeszítéseit. Természetesen 2024-ben is várjuk a pályázatokat!    

A 2023-as HBLF X Mentor program rekord számú résztvevővel, 75 párral zajlik. A 2024-es jelentkezés januárban indul, idén is kiváló mentor csapattal. A Romaster program 50 diák fejlődését támogatta, akik a tanév folyamán összesen 7 diplomát, 2 felfőfokú szakképesítést és 8 érettségi bizonyítványt szereztek 19 vállalat és 52 mentor támogatása mellett. A közösség építését és fejlődését szolgáló CEO Forum célja továbbra is a közös gondolkodás, a tudásmegosztás és aktuális témák megvitatása, mint a technológiai fejlődés, innováció, környezetvédelem, erőforráskezelés, vagy a teljes gazdaságot érintő társadalmi változás.

HBLF CEO FORUM HOSTED BY IBM | KVANTUM-SZÁMÍTÁSTECHNIKA

HBLF CEO FORUM HOSTED BY IBM | KVANTUM-SZÁMÍTÁSTECHNIKA

A HBLF Nőfórum rendezvényei iránt 2023-ban is nagy érdeklődés volt, nagyon sikeres volt a római és párizsi tanulmányút. Munkacsoportjaink számos érdekes eseménnyel indítottak szakmai párbeszédet, akár az üzleti etika, az oktatás, vagy a HR területén. Rekordrészvétel mellett tartottuk meg a compliance szakemberek éves találkozóját. Ezúton is köszönjünk tagjaink és partnereink hozzájárulását és támogatását!

HBLF NŐFÓRUM SZAKMAI PROGRAM RÓMÁBAN

2024-ben a HBLF 24. alkalommal rendezi meg az országban egyedülálló gazdasági konferenciáját, a Pénzügyi Csúcstalálkozót, melynek központi témája az Emberi játszmák - geopolitika, globális gazdasági kihívások, mesterséges intelligencia és kvantum-számítástechnika lesz. X Mentor programunk hetedik alkalommal várja a fejlődni vágyó vállalati vezetőket, fiatal szakembereket vagy vállalkozókat: a Forbes „A legbefolyásosabb magyar nők” listájáról is érkező mentoraink egy teljes éven át támogatják mentoráltjaikat a személyre szabott, díjnyertes nemzetközi program keretein belül. A jelentkezés januárban indul!

Munkacsoportjaink az üzleti etika, a HR és az oktatás terén továbbra is fontos szakmai párbeszédet indító rendezvényeken várják tagjaikat és a téma iránt érdeklődőket egyaránt. Megújult Sokszínűségi Karta tanácsadói testületünk, illetve számos, a befogadás értékeit és a méltányos munkahelyek kialakítását középpontba helyező eseménnyel készülünk, a Sokszínűségi Hónapban kiemelten, miközben „Vállalatvezetők az egyensúlyért” kezdeményezésünket széles körű partnerséggel folytatjuk.

A HBLF 2024-ben is elkötelezett, hogy értékteremtő kezdeményezéseket indítson, amelyekkel hosszú távú és pozitív hatással vagyunk gazdasági és társadalmi környezetünkre.  

Legyen a MOAI 2024 fókuszában; találkozzunk és működjünk együtt a közös célokért, a fenntartható JÖVŐÉRT, amely MINDENKIÉ.