Digitális Munkacsoport: Hogyan építsünk egy ellenálló és agilis beszállítói láncot – COVID 19 változások

A koronavírus kitörés egy eddig szinte példátlan módon állította le és zavarta meg a globális beszállítói láncokat. De ha jobban utána nézünk akkor láthatjuk, hogy ez nem valami új és teljesen váratlan esemény. Az utóbbi években egyre sűrűbben beszélhetünk hasonló fejleményekről. Ilyenek voltak például:

·       Földrengés Japánban, megközelítőleg 210 Milliárd USD veszteség

·       Kiber támadások: WannaCry vírus, megközelítőleg 4 Milliárd USD veszteség

·       Kereskedelmi adók például az Európai autó iparra, megközelítőleg 63 Milliárd USD veszteség

Mint láthatjuk a COVID-19 által kiváltott, ellátói lánc leállás csak egy újabb fejezet volt az egyre sűrűbb problémák terén. Kijelenthetjük, hogy egy ilyen méretű világjárvány teljesen készületlenűl érte a cégeket. Találó példa talán, hogy fogyasztói szempontból érkező igény nem tiszta a cégeknek, mivel a járvány megváltoztatta a szokásokat és a kereslet jelentősen csökkent vagy online felületre tevődött át.

Kijelenthetjük, hogy azok a cégek akik gyorsan tudnak reagálni lesznek a közeljövő nagy nyertesei.

1)    COVID-19 hatása a beszállítói láncokra

Mint érezhettük, COVID-19 nagyon sok üzletágra volt hatással, de ugyanakkor nem mindegyikre egyformán. Voltak akik viszonylag nagyobb gond nélkül átvészelték, míg mások súlyos gondba kerültek. Ez utóbbi kategória tagjai például az autó gyártók, utazási cégek, repülőgép társaságok. Ezen fő kategórián belül az adott cégek beszállítói is érezték a hatásokat, csökkent megrendelés, vagy a megrendelések teljes leállásával. Éveken keresztül azon dolgoztunk, hogy a beszállítói láncokat alacsony költségű országokban központosítsuk, a leltárt pont időben töltsük fel készletek felhalmozása nélkül.

Ezeket most át kell értékelni és az elkövetkezendő években a beszélgetések fő témája az lesz, hogy hogyan tudunk egy ellenálló beszállítói láncot létrehozni amivel minimalizálni tudjuk e váratlan események hatásait.

2)    Ellenálló beszállítói lánc kialakítása

Egy vékony határvonalon egyensúlyozva kell kialakítani a jelenlegi helyzetre való választ és a hosszútávú ellenállásra való berendezkedést, mindezt a gazdaság újra indítására való fókusz közben.

Kétség nem férhet hozzá a cégekre hatalmas feladatok várnak. De ugyanakkor meg kell kezdeni az előkészületeket, beszélni kell róla, hogy miként tudjuk megakadályozni a jövőben a hasonló eseményeket.

A jelenlegi és az elmúlt eseményekből tanulva szeretnénk megosztani néhány alapvető gondolatot, hogy a cégek hogyan tudnak a rájuk váró nehézségekkel megbirkózni.

a)    Teljes beszállítói lánc kockázatértékelés

A közeljövőben a gyorsaság lesz a kulcs. Proaktívan üljünk le a beszállítókkal és a logisztikai partnerekkel kockázatértékelésre:

·       Beazonosítás: a kereslet és a készletek szintjének felülvizsgálata a kínálat, a termelési kapacitás, a raktározás és a szállítás kritikus hiányosságainak felkutatására

·       Meghatározás: egy rövid távú terv lefektetése mely az ellenálló stratégia elemeit egyszerű véghezvihető feladatokra bontja le és hatékonyan használja fel a beszállítói láncban részt vevő szereplőket

·       Bevezetés: Vezető cégek terveket készítenek annak érdekében, hogy csökkentsék a katasztrófák hatását. Egy tény alapú kimutatás, mely a lehetséges forgatókönyveket veszi végig, kialakított kulcsfontoságú mutatókkal, melyek cég szintű átláthatóságat hoznak. Ez segíthet a cégnek dinamikusan átalakítani a stratégiájukat

Ugyanakkor az is érthető, hogy a napi feladatok mellett a cégek nem érnek rá, hogy végig játszák ezeket a lehetséges háborús helyzeteket és minden egyes lehetőséget részletesen kidolgozzanak és kielemezzenek. Ez adhat okot egy független harmadik fél bevonására aki objektíven nézi át és véleményezi a beszállítói láncot. Illetve a megfelelő lépések megtervezésében segédkezik.

b)    Kockázat kezelési rendszer kialakítása és a beszállítók diverzifikálása

A cégeknek eljött az idő, hogy a teljes láncot átnézzék a végfelhasználótól kezdődően a legalacsonyabb szintű beszállítóig. Mindegyik láncszem esetében (raktár, gyár, beszállító, szállítás), cégeknek fel kell állítani aktív kockázat figyelést.

c)     Digitális és automatizált gyártói képesség növelése

Cégeknek meg kell találni a módját arra, hogy a munkaerő igényes feladatokat minél inkább ki lehessen váltani automatizált és IoT technológiával. A digitális technológiák hozzájárulhatnak a folyamatok egységesítéséhez és segíthet, hogy személyekre kelljen támaszkodni egyes folyamatok elvégzésre. IoT technológia által összekötött tárgyaktól kapott jelen idejű információ a legjobb döntés meghozatalában segíthet. Az automatizált gyártói technológia a munkaerő csökkenéséhez és ezáltal a bér költségek csökkenéséhez vezethet.

d)    Beszerzési stratégiák átgondolása

Beszerzési alkalmazottaknak át kell gondolni a stratégiát, hogy a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe az ár és kockázat mutatókat, új termék bevezetéstől az napi folyamatokig. Ezzel együtt a cégeknek is át kell alakítani a beszerzési osztályukat és a beszerzési stratégiájukat, hogy új beszállítói kapcsolatokon keresztül a cégek elérjék a termelés elvárásait. Cégeknek át kell nézni a digitális rendszereket, miket használnak és át állni egy sokkal fejlettebb, felhő alapú rendszerre, ahol a hatalmas beszállítói hálózatokból tudnak profitálni. A beszállítói hálózat beépítése a beszerzésbe és az életciklus-menedzsmentbe erősítheti a beszerzési képességeket és a beszállítói együttműködést a kihívások idején.

További feladat, amit a cégvezetőknek át kell gondolni, hogy esetleg bizonyos vagy teljes egészében kiszervezzék a beszerzést egy harmadik félnek, ami azt fogja engedni, hogy máshova összpontosítsanak.

Összeségében elmondhatjuk, hogy nagy feladat hárul a cégvezetőkre és a beszerzési osztályokra. Kénytelenek lesznek a beszerzési lánccal foglalkozni és felkészülni hasonló eshetőségekre. Mert elmondhatjuk, hogy aki gyorsabban reagál, kevésbé van kitéve néhány beszállítónak a nagyobb beszállítói lánc miatt, és több folyamatot digitalizál a jövő nagy nyertesei közé tartozhat.

Az EY és a Kloepfel Consulting aktuális partnersége pontosan ezeken a területen igyekszik a leginkább segítséget nyújtani a beszállítói láncra vonatkozói helyzetértékeléstől, a kockázatok felmérésén át a konkrét akcióterv kidolgozásáig egy különleges, eredményorientált üzleti modellben.

Az együttműködésben az EY a globális és széleskörű tudást, míg a Kloepfel az évente többszáz európai beszerzési projektben szerzett beszerzés-specifikus szaktudást biztosítja partnereinek.

A közös program a partner szükségleteire szabottan kínál egyedi megoldást a beszerzés optimalizálására az igények és lehetőségek arányos figyelembevételével. A válsághelyzetben, illetve a visszaépülési időszakban kialakult helyzetnek megfelelően lehet szükség a működés karcsúsítására vagy akár bővítésére.

Az ellenálló láncok kialakításához hosszabb együttműködésre lehet szükség. Az ilyen irányú közös programok szükségszerűen több területet érintenek, mint kategória menedzsment, folyamatok optimalizálása, industry 4.0 készültség felmérése és javítása, HR átszervezése, képzése és bővítése, illetve részben, vagy egészében kiszervezése.

Bármelyik irányban is kell közösen gondolkodnunk, a működés célzott átszervezése szinte mindenhol felmerül, és ehhez szükség esetén fókuszált trainingeket tudunk biztosítani.  A beazonosított célok függvényében rövid távon szükség lehet a mozgástér növelésére, a cash pozíció gyors javításával, amihez szintén kidolgozott és jól kipróbált könnyű győzelem jellegű megoldások állnak rendelkezésre.

Az együttműködés során tanácsadóink aktívan részt vesznek a beszállítói tárgyalásokban és szervezési folyamatokban a felépülési folyamatok minél hatékonyabb menedzselése érdekében.

 

Kapcsolódó munkacsoport

Digitális