A HBLF OPEN Spotlight Award díjat nyert a Nemzetközi X Mentor Programmal

A HBLF OPEN Spotlight Award díjat nyert a Nemzetközi X Mentor Programmal

A tehetséges női vezetőket támogató programért (HBLF Nemzetközi X Mentor Program) Engine of Change kategóriában bronz érmet kapott egyesületünk a Nyitottak Vagyunk non-profit szervezet által rendezett OPEN Conference eseménysorozat hivatalos díjátadóján. 

A 2020. november 12-én, online tartott éves Open Conference díjátadón a HBLF Nemzetközi X Mentor Program vezetője, Istenesné Solti Andrea (Country Chair Hungary, Shell zRt., HBLF elnökségi tag) ’Engine of Change’ kategóriában vette át a rangos díj bronz fokozatát, a társadalmi hasznosság és a szervezeten belüli nagyobb nyitottság elérése iránti elkötelezettségünkért. 

Az ’Engine of Change’ kategória díjazottjai olyan programokkal nyertek idén is, ahol a résztvevő emberek segítenek nyitottabbá, sokszínűbbé tenni egy vállalatot. Az idén másodszorra kiosztott OPEN Spotlight Díjak célja, hogy reflektorfénybe kerüljenek azok a szervezetek, amelyek inspiráló utat jártak be a sokszínűség és nyitottság terén.  

Ugyanitt megragadnánk az alkalmat, hogy GRATULÁLJUNK TAGJAINKNAK is, akik szintén díjat nyertek:

  • OPEN Spotlight Award We See You Here kategóriában ezüstöt vihetett haza a Morgan Stanley
  • OPEN Spotlight Award Engine of Change kategóriában szintén bronz érmes a Citi, ezüst a TESCO
  • OPEN Spotlight Award Excellence in belonging kategóriában bronzérmesek a Citi, és a The Coca Cola


További információk az Open konferenciával kapcsolatban: http://www.openconference.hu/ 

 

Az X Mentor Program Rövid Története 

A HBLF sok évvel ezelőtt kötelezte el magát amellett, hogy 2020-ig legalább 20%-ra emelje a nők arányát a vállalatvezetésben és igazgatóságokban. A 202020-as kampány mellett azonban nyilvánvaló volt, hogy még aktívabb részt kell vállalni a nők helyzetének előmozdításában. Ezért 2017-ben elindítottunk egy vállalatok közti női mentorprogramot. A Program elsődleges célja az volt, hogy támogatást nyújtson minden nőnek, akiben ott a lehetőség, hogy előmozdítsa hazánk sikerességét és befolyást gyakoroljon a társadalmi gondolkodásra. Mivel a nők alulreprezentált csoportot alkotnak a vezetői életben, arra gondoltunk, hogy ha felkaroljuk őket, akkor ők is figyelmet fognak szentelni más alulreprezentált csoportoknak is munkájuk, és életük során. 

Az X Mentor Program segítséget nyújt résztvevői számára abban, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és más szektorban dolgozó emberektől tanuljanak. Ezáltal olyan új nézőpontokkal és tudással gazdagodhatnak, amelyhez egyébként nem feltétlenül jutnának hozzá.  

A 2017-ben elindított mentor programunk sikerességét mi sem mutatja jobban, hogy minden évben újabb és újabb jelentkezőkkel bővülünk. Támogatónk e törekvésben a Shell, aki társadalmi felelősségvállalási stratégiája keretében szintén elkötelezett a sokszínűség, és a nők nagyobb arányú bevonása mellett.  

Programunk egy évig tart, és így a hasonló programokhoz hasonlítva az egyik leghosszabb. Hiszünk abban, hogy igazi változáshoz idő kell.   

Minden évben változást generálunk, és a program is egyre nyitottabbá válik. 2018-ban a Business Womens Network tagjai voltak a mentoráltak, majd a kezdeti sikerek után már más szervezetektől is érkeztek mentee-k, illetve a vállalatok mellett a non-profit szektort is meg tudtuk szólítani. 2020-ban sokszínűbbek lettünk, mint valaha. Programunk kétnyelvűvé vált és mentoraink közé férfiak is csatlakoztak. Nemzetköziek lettünk, a mentorok 6 különböző országból jelentkeztek be, és itthon élő expatokat is sikeresen elértünk.   

Úgy véljük, hogy tevékenységünkkel lehetőséget teremtünk arra, hogy különböző háttérrel rendelkező emberek közösen gondolkodjanak fontos kérdéseken.  A programnak van még egy rendkívül fontos hozadéka: igazi barátságok szövődnek és nagyszerű együttműködések jönnek létre a mentoraink és mentoráltjaink között.  Az elmúlt három évben közel 150 mentor és mentorált talált nálunk egymásra, kezdett közös úton járni, és gondolkodni. Idéntől a programot folyamatos jelentkezésűvé tettük – jelenleg is több mentorunk várja azokat a bátor jelentkezőket, akik megcélozták az üvegplafon áttörését. 

És mi a helyzet azzal, hogy 2020 végére a nők aránya elérje a 20%-ot a felsővezetésben? Hamarosan megnézzük. Az ambíciónk azonban tovább nőtt: érjük el 2030-ra a 30%-ot is!  

További információk a HBLF Nemzetközi X Mentor Programmal kapcsolatban: https://www.xmentorprogram.com/