A MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG CSATLAKOZOTT A HBLF-HEZ

A MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG CSATLAKOZOTT A HBLF-HEZ
                        

A Magyar Diáksport Szövetség rövid bemutatása

 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a legnagyobb magyarországi civil szervezet az ifjúsági- és diáksport területén.

Az 1987-ben alapított szövetség 2012-ben jelentős átalakuláson ment keresztül, amikor az iskolai sporton kívüli területekre is kiterjesztette tevékenységét: a testnevelő tanárok szakmai támogatásán keresztül igyekszik népszerűsíteni a minőségi testnevelést és a rendszeres testmozgás egészségfejlesztő hatását.  Szervezetünk küldetése így ma már sokkal szélesebb kört érint, mint korábban: fő célunk, hogy minél több gyermeket vonjunk be az aktív sportprogramokba és népszerűsítsük az egészségfejlesztő testmozgás fogalmát (HEPA-koncepció).

Az MDSZ emellett folyamatosan támogatja a testmozgáshoz kapcsolódó programokon keresztül megvalósuló önkéntességet, valamint a társas befogadást és közösségépítést segítő aktív sportprogramokat. Ennek érdekében dinamikusan bővítjük nemzetközi tevékenységünket is: tagjai vagyunk a Nemzetközi Iskolasport Szövetségnek (International School Sport Federation, ISF), a Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetségnek (International Sport and Culture Association, ISCA), a Nemzetközi Testnevelési Szövetségnek (Federation Internationale d’Education Physique, FIEP), valamint az Európai Testnevelési Szövetségnek (European Physical Education Association, EUPEA). Az MDSZ képviselője emellett a HEPA nemzeti kapcsolattartó pontként is tevékenykedik (HEPA national focal point).

Emellett az MDSZ számos Erasmus+ sport projektet valósított, illetve valósít meg projektvezetőként, illetve partnerszervezetként is részt vesz több ilyen projektben, így immáron a diák- és iskolai sport, valamint az egészségfejlesztő testmozgás területén nemzetközi szinten is megkerülhetetlen szereplő.

Az elmúlt években MDSZ számos új programot, kezdeményezést indított útjára az iskolai testnevelésben és a diáksportban, amelyek a jövőben még tovább bővülnek. Minden tanulót szeretnénk fizikai aktivitásra ösztönözni, szeretnénk elérni, hogy a sportolásban mindenki örömét lelje, és ez a pozitív élmény, a rendszeres testmozgás iránti igény kitartson egész életen át. A Diákolimpia®, mint a legnagyobb hagyományú programunk is arra fókuszál, hogy a diáksport közösségi élményt nyújtson mindenki számára, így azoknak is, akik a sportjátékokat – különböző okoknál fogva – leginkább iskolai keretek között űzik, űzhetik. Az MDSZ a teljes körű iskolai sport tehetséggondozás, a sporttevékenységek és sportágak népszerűsítése, valamint a tanulók egészséges életmódra nevelése céljával a 2019/2020. tanévben immáron 33. alkalommal hirdette meg az ország valamennyi általános és középiskolájában a Diákolimpiát.

Az MDSZ az elmúlt években számos akkreditált pedagógus-továbbképzést dolgozott ki és bonyolított, illetve bonyolít le, ennek keretében jelenleg hat országos sportági szakszövetséggel működik együtt.