Beszámoló a HBLF EU Sokszínűségi Hónapról - 2023

Beszámoló a HBLF EU Sokszínűségi Hónapról - 2023

Május hivatalosan is a sokszínűség hónapja, ekkor 1 hónapon keresztül, Európa-szerte ünnepeljük és népszerűsítjük a sokszínűség, az esélyegyenlőség és a befogadás fontosságát. Idén 26 országban, közel 400 rendezvény került megrendezésre a sokszínűség jegyében, melyhez a HBLF Sokszínségi Karta közössége 77 rendezvénnyel járult hozzá.

„Ma, ebben a gyorsan változó és sokszor kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a vállalatoknak és szervezeteknek számos kihívásra kell válaszolniuk, ezért különösen nagy a jelentősége, hogy a sokszínű és befogadó munkahelyekre sokan továbbra is nagy figyelmet fordítottak. Szeretném köszönetemet kifejezni minden karta tagunknak és a többi szervezetnek is az aktív részvételért, a színvonalas programokért, különösen fontos volt az idén a sok közösen szervezett nyílt esemény, ahol számos jó gyakorlatot láthattunk és több mint 27 000 aktív résztvevőnk volt.” – nyilatkozta Gárdus Zsuzsa, a HBLF Sokszínűségi Kartáért felelős elnökségi tagja, a Jobsgarden ügyvezető igazgatója.

Május hivatalosan is a sokszínűség hónapja, ekkor 1 hónapon keresztül, Európa-szerte ünnepeljük és népszerűsítjük a sokszínűség, az esélyegyenlőség és a befogadás fontosságát. Idén 26 országban, közel 400 rendezvény került megrendezésre a sokszínűség jegyében, melyhez a HBLF Sokszínűségi Kartánk közössége 77 rendezvénnyel járult hozzá. A programok célja a különböző kultúrák megismertetése, a szemléletformálás és a befogadó munkahelyek építése, hiszen számos kutatás számszerűen is bizonyítja, hogy a sokszínű és befogadó szervezetek eredményesebbek.
Az Európai Sokszínűségi Karta tagországaiban megrendezésre kerülő, idén is nagy sikerrel lezajlott EU Sokszínűségi Hónap házigazdája és kizárólagos képviselője hazánkban a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF). Büszkén osztjuk meg a hírt, hogy Istenesné Solti Andrea, a HBLF elnöke az EU Sokszínűségi Hónap brüsszeli nyitóünnepség meghívott key-note előadójaként bemutatta a HBLF kezdeményezéseit és a HBLF Sokszínűségi Karta által elért eredményeket. A meghívás is azt bizonyítja, hogy a HBLF programjait uniós szinten is nagyra értékelik.

Etnikai hovatartozás, tudattalan előítélet, menopauza, lányok az IT-ban, mentorálás, sokszínűségi riportok mérése, speak up (felszólalás kultúrája), női vezetők, LGBTQIA+ és még számos egyéb téma került előtérbe Magyarországon az EU Sokszínűségi Hónap alkalmából szervezett közel 80 rendezvényen.
Több workshop és kerekasztal-beszélgetés boncolgatta a nemek közötti egyenlőség kérdését, különös tekintettel a gender pay gap-re és a női vezetők képviseletére a döntéshozói testületekben. A téma nem is lehetne aktuálisabb, hiszen az Európai Unió 2022 novemberében fogadta el azt az irányelvet, mely célja a nemek közötti egyensúly megteremtése a tőzsdén jegyzett társaságok döntéshozó testületében. Az EU-ban 2026 közepére minden tőzsdén jegyzett vállalat igazgatóságának legalább 33%-os női képviselettel kell rendelkeznie (vagy női többség esetén 33%-os férfi képviselettel). A HBLF kézzelfogható és konkrét lépéseket is tesz az EU-s irányelv megvalósítására, hiszen a 2023. március 7-én bemutatott Women on Board „Vállalatvezetők az egyensúlyért” kezdeményezése mellett május 10-én, az EU Sokszínűségi Hónap alatt elindította a HBLF X Mentor Executive Programját is, ahol C-level szintű mentoráltak az egyéves mentoráláson felül, kimondottan az igazgatósági szerepre felkészítő worskhopokon vehetnek részt.

A HBLF mellett a májusi HBLF EU Sokszínűségi Hónap támogatói, a bp, az E.ON Hungária Zrt., a TESCO Magyarország Kft., és még további, több mint 100 előadó és társszervező (többek között Abacus Medicine Hungary Kft., Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, Citibank, KPMG Magyarország, Praktiker, MVÜK, ERSTE Bank Hungary Nyrt., Ericsson Magyarország Kft., Magyar Telekom Csoport, MagNet Bank, Yettel, Schneider Electric, Diageo, Jobsgarden, MSCI, stb) járult hozzá az eddigi legeredményesebb, európai szinten is kiemelkedő HBLF EU Sokszínűségi Hónap programsorozathoz.

A szervezők és előadók számos formában – workshop, podcast, kiállítás, tréning, webiránium – juttatták el a hónap főbb üzeneteit a résztvevőknek, öröm volt látni az együttműködést a különböző szervezetek, nagyvállalatok és NGO-k között, melyek olyan fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, mint a fogyatékkal élők inkluzív foglalkoztatása (Cseriti, Autistic Art), a roma tehetségek felkarolása (HBLF-Romaster Alapítvány, Snétberger Alapítvány, Milestone Institute) vagy a szexuális orientáció (Amnesty International).

Az idei év EU Sokszínűségi Hónap jelmondatára építve „assessing diversity”, azaz a sokszínűség és a befogadás terén elért eredmények értékelése, a HBLF több üzleti reggelire is invitálta tagjait. A Tesco Magyarországgal és a Shell Magyarországgal szervezett közös reggelin a résztvevők megismerkedhettek a két nagyvállalat sokszínűségi riportjával, mérési módszerével. A HBLF és a Baker & McKeznie közös együttműködésével megvalósult reggelin három fontos és aktuális témát is érintettek a program szervezői és előadói: a Magyar Telekom Csoport évek óta aktívan dolgozik azon, hogy minden munkavállaló számára befogadóbb környezetet teremtsen, melynek fontos része a tudattalan előítéletről szóló képzési tananyaguk. Ennek részleteiről tartott ezen az eseményen előadást a Telekom D&I szakértője, mely több résztvevő céget is arra inspirált, hogy mélyebben foglalkozzon a témával. A program második felében magyarországi nagyvállalatok osztották meg a vállalati gyakorlataikat és tapasztalataikat a felszólalás és kiállás kultúrájáról (speak up). A téma igen aktuális, hiszen  2019 decemberében lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács irányelve, ami új rendszert hoz létre a munkahelyi kötelességszegések és jogsértések bejelentésének védelme és ösztönzése érdekében. Ezzel összhangban a szervezeteknek lehetővé kell tenniük a visszaélések akár névtelen bejelentését és ezek sorsának átlátható nyomon követesét, a tagállamoknak az irányelvet fokozatosan be kell építeniük saját jogrendszerükbe 2023 végéig. Az üzleti reggeli egy megindító és inspiráló beszélgetéssel zárult a sokszínűségről a tehetséggondozásban. Kiemelkedő munkásságú nonprofit szervezetek vezetői, nevezetesen Snétberger Ferenc (Snétberger Alapítvány), Bakonyvári L. Ágnes (MáSzínház), Palasics Péter (Milestone Institute) beszélgettek az átlagostól eltérő tehetséges fiatalok támogatásáról, oktatási sikereikről és érzékenyítésről. Ezek az események jó példái és remek színterei annak is, hogy lehetőséget biztosítsunk értékes eszmecserékre, közös együttműködések kialakítására, az egymástól való tanulásra is.

A sokszínűségi hónap a HBLF Nemzetközi X Mentor Program első Alumni Találkozójával zárult, ahol 6 évfolyam mentorai és mentoráltjai találkoztak a Bosch Budapest Innovációs Kampuszán. Az immáron 500 főre nőtt közösség együtt ünnepelte meg a 6. évfolyam rekord létszámmal való elindulását, valamint az új kezdeményezés, a HBLF X Mentor Executive Program 1. évfolyamának debütálását is.

Május után sem áll meg a sokszínűséget és befogadást támogató irányelvek népszerűsítése. Ősszel folytatódnak a HBLF Sokszínűségi Karta Üzleti Reggelik, továbbá a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet pályázni a HBLF Sokszínűségi díjaira, mely komoly szakmai elismerés. Erről bővebb információk a HBLF (www.sokszinusegikarta.hu) oldalán találhatóak. Pályázni 2023. október 27-ig lehet, a pályázat díjmentes. A HBLF által felkért szakmai zsűri idén is több kategóriában értékeli a sokszínűségi pályamunkákat.
A szakmai zsűri elnöke Mészáros Antónia (UNICEF Magyarország, Ügyvezető), a zsűri tagjai Gárdus Zsuzsa (HBLF Sokszínűségi Kartáért felelős elnökségi tagja, Jobsgarden Kft. Ügyvezető), Botka Tamás (Budapest Business Journal, Ügyvezető), Kemény Péter (E.ON Hungária Zrt., Sokszínűségi szakértő), dr. Nemes Attila (Michelin, Quality Director).