Lázár: Magyarország nem akar kilépni az EU-ból

A Brexit az Európai Unió (EU) problémáiból következik, nem Nagy-Britannia politikája váltotta ki, hanem az unió működéséből, általános helyzetéből következik a britek döntése - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki konferencián. Mike Price, brit kereskedelempolitikáért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia nem hagyja el Európát, a szabadkereskedelem őre lesz.

Lázár János a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által rendezett XVIII. Pénzügyi csúcstalálkozón rámutatott: az európai vezetőknek tudomásul kell venni a britek döntését, ami sokkal nagyobb fájdalmat fog okozni Európának mint Nagy-Britanniának. A magyar kormány szerint Nagy-Britannia az átmeneti időszakban is képes lesz világhatalmi pozícióját megtartani - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britanniában nem tört ki gazdasági pánik, nem omlott össze sem a gazdaság, sem a politika. Véleménye szerint egyetlen demokrata gondolkodású politikus sem kérdőjelezheti meg egy népszavazás értelmét vagy legitimitását, a nép szava szent.

Az Európai Bizottság "kicsúszott" az európai választók kontrollja alól, fölötte sem az Európai Tanács, sem az Európai Parlament nem tud érdemi kontrollt gyakorolni; olyan folyamat indult el, ahol az európai bürokrácia demokratikus legitimáció és kontroll nélkül politikai döntéseket hoz jogszabályok formájában, amire senki nem kérte, hatalmazta fel, és amiben ellenőrizni sem tudja senki - mondta.

 
Az EU a bizonytalanság korszakát éli
 
Lázár szerint az EU az elmúlt tíz évben nem oldotta meg a problémáit, a bizonytalanság korszakát éli, bevándorlással, terrorizmussal, gazdasági visszaeséssel küzd, nem tudott innovatív válaszokat adni a kihívásokra. Szavai szerint a tíz éve tart a "vergődés", nincs világos irány, a kormányzás lassú, az unió képtelen időben reagálni a nemzetállami kihívásokra.
A világ gazdasági növekedése erősebb, mint Európáé, az unió az elmúlt tíz évben jelentősen veszített a gazdasági versenyképességéből. Eközben Kelet-Európa növekedése erősebb, mint a nyugati országoké. Míg az EU 2004-ben a világ GDP-jének 30 százalékát adta, 2015-ben 22,5 százalékát, ami látványos visszaesés.
 
Magyarország nem akar kilépni
 
A kilépő Nagy-Britanniának előkelő helye van a világ versenyképességi ranglistáján, kevesebb oka van aggodalomra, mint az EU-nak. Megerősítette, hogy Magyarország nem akar kilépni az unióból, és nem támogatja, hogy a bizottság megbüntesse a briteket a kilépés miatt.
Nagy-Britannia a világ egyik legsikeresebb országa: a 65 milliós ország a G7 tagja, az egy főre jutó GDP alapján az unióban a legnagyobbak között van, a világ 5. legnagyobb importőre, gazdasági meghatározó szerepét, és világhatalmi pozícióját is képes lesz megtartani. Magyarország legnagyobb exportpartnere lesz Nagy-Britannia az EU-n kívüli országok közül, a két ország kétoldalú kapcsolatait erősíteni kell - jelentette ki Lázár.
 
Nagy-Britannia a szabadkereskedelem őre lesz
 
Mike Price, brit kereskedelempolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia nem hagyja el Európát, a szabadkereskedelem őre lesz, független kapcsolatait változatlanul fenntartja Európával és a világ más részeivel is. A feladatuk az, hogy a britek döntésének megfelelően cselekedjenek, és professzionálisan lebonyolítsák az ország kilépését az Európai Unióból. Két új minisztérium is létrejött, az egyik a kilépési, a másik pedig a nemzetközi kereskedelmi minisztérium - ismertette.
 
Mike Price köszönetet mondott a magyar kormány folyamatos támogatásáért, és hangsúlyozta: a Brexit új lehetőségeket teremt a kereskedelemben, a feladatuk a szabadkereskedelmi megállapodások megkötése.
 
Kitért arra, hogy Nagy-Britannia gazdasága a világ egyik legfejlettebb gazdasága, a vállalati adó területén a legversenyképesebb, képzett munkaerő áll rendelkezésre, ami változatlan a kilépés után is. Fontosnak nevezte, hogy sikeresen hajtsák végre a Brexitet.
 
Ismertetése szerint Magyarország 5. legnagyobb befektetői a brit vállalatok, közöttük a Tesco vagy a Vodafone, a magyar termékeknek 8. legfontosabb piacait jelentik. Csak a Tesco 22 ezer embert alkalmaz Magyarországon, az egyik legnagyobb munkáltatóként.
 
Price közölte, hogy a kilépés után is a progresszív gazdasági együttműködésre fognak törekedni, a szabad és fair kereskedelmet helyezik előtérbe, mert a globális kereskedelem egészségesebbé teszi az országokat. Nagy-Britannia nyitva áll az üzletkötések előtt, a meglévő erős kötelékeire szeretne építeni Magyarországgal, az Európai Unióval és a világ többi részével. A kereskedelem bizalmat épít, a bizalom a békét mozdítja elő, a béke pedig jólétet hoz, ami mindannyiunknak hasznos - összegezte Price.
Tovább a cikkhez