Lázár szerint az unió hibája, hogy a britek elhagyják

A brexit az Európai Unió problémáiból következik, nem Nagy-Britannia politikája váltotta ki, hanem az unió működéséből, általános helyzetéből következik a britek döntése – mondta Lázár János az MTI beszámolója szerint egy csütörtöki konferencián.

Lázár János a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által megrendezett XVIII. Pénzügyi csúcstalálkozón közölte: az európai vezetőknek tudomásul kell venni a britek döntését, ami sokkal nagyobb fájdalmat fog okozni Európának, mint Nagy-Britanniának.

A magyar kormány szerint az újjászületéssel járó fájdalom kisebb lesz Nagy-Britanniában, mint az EU-ban, az ország még az átmeneti időszakban is képes lesz világhatalmi pozícióját megtartani, mondta. Nagy-Britanniában nem tört ki gazdasági pánik, nem omlott össze sem gazdaságilag, sem politikailag, tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nagy-Britanniából egyébként viszonylag vegyes gazdasági adatok érkeznek a brexit-népszavazás óta. A döntés után a brit reálgazdaság és a tőkepiac is bukdácsolásba kezdett, aminek hatására a Bank of England történelmi mélypontra szállította le a font alapkamatát. A szeptemberi hírek azonban már arról szóltak, hogy a brit gazdaság kezd éledezni a szavazás okozta sokkból. Az angol jegybank azonban úgy számol, a hosszú távú kilátások nem változtak, ezért szükség lesz további gazdaságélénkítésre, és még idén ősszel tovább csökkentheti majd a kamatot.

Tovább a cikkhez