Fenntarthatóság és Környezetvédelem

Vezető: Czakó Karolina

   MISSZIÓ   
     

A munkacsoport célja, hogy a fenntartható fejlődés szempontjai az üzleti stratégia részévé váljon. Valljuk, hogy a gazdaság zöldítése – a green economy – hozzájárul az üzleti sikerekhez, a gazdaság növekedéséhez. Munkahelyeket teremt, ösztönzi az innovációt, új beruházásokat generál és nem utolsósorban hozzájárul a jelen és a jövő nemzedékek magasabb színvonalú és egészségesebb életéhez.

Munkacsoportunk elsősorban a problémák széleskörű megismertetésére, a környezetvédelmi oktatás támogatására, a jó gyakorlatok megosztására és az érdekcsoportok bevonására összpontosít a HBLF küldetésének, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés szempontjainak figyelembe vételével.

   TEVÉKENYSÉG   
     
 • Üzleti élet a Környezetért díj
 • Kerekasztal beszélgetések szervezése (éghajlatváltozás, fenntartható fejlődés)
 • Előadások bemutatók szervezése (éghajlatváltozás)
 • Nemzetközi kapcsolatok (Corporate Leaders Group on Climate Change, Climate Reality Project)
 • Magas szintű kormányzati találkozók
2021
 

A 2021. évi HBLF Üzleti Élet a Környezetért Díj nyertesei:

 
Menedzsment kategória
Tesco-Global Áruházak Zrt.
"Tesco: úton a nettó zéró kibocsátás felé
Kiskereskedelmi vállalatként fontos szerepünk van a főbb fenntarthatósági kihívások kezelésében, üzleti sikerünk ugyanis függ a természeti környezet állapotától is. Piaci pozíciónk emellett egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a környezetbarát gyakorlatok saját működésünkbe való bevezetése mellett az egész ellátási láncban változást érjünk el, illetve az iparág egészét mozgósítsuk az előttünk álló legnagyobb környezeti kihívások kezelésére."
 
Menedzsment kategória különdíj
Katica Tanya Élményközpont
"A Katica Tanya küldetése szerint hazánk vezető élményközpontú szolgáltatója, mely a természetközeli és hagyományos életmód felelevenítését, játszva tanulást és aktív pihenést hivatott elősegíteni. Csak olyan attrakciót fejlesztenek, amely nem fogyaszt energiát vagy ha igen, akkor azt saját maguk állítják elő megújuló forrásból.
A több mint 13 hektáron elterülő Élményközpont mintegy 30 féle állatnak és több mint 100 attrakciónak ad otthont. Változatos programok, kényelmes szállások és házias, ízletes ételek segítségével gondoskodnak a teljeskörű élményről. Számukra a környezettel való összhang elsődleges, azaz mindent megtesznek az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért. A tudatos, kitartó erőfeszítéseknek köszönhetően képesek az évente mintegy 85,000 látogató kiszolgálásához szükséges éves energia igényük 100%-át megújuló forrásból biztosítani."
 
Üzleti élet és az oktatás a fenntarthatóságért kategória
Erste Bank Hungary Zrt. - Erste Green
"Az Erste Bank számára rendkívül fontos - és ezért nagy energiákat is mozgósítunk - , hogy  a környezeti felelősségvállalás téren is példaértékű üzleti szereplőként létezhessen. Kollektív  önmeghatározásunk alapja a fenntarthatóság és a felelősségvállalás elveinek való megfelelés. Ebből következően az Ersténél nem egyetlen szakterület dolga és dicsősége a működés pozitív irányba való befolyásolása, hanem 3000 munkatársunk közös felelőssége és érdeme.
A jelenleg mintegy 60 Erste Green nagykövet elsődleges feladata a kollégák sokaságának tájékoztatása, inspirálása és bevonása. Ezek az erőfeszítések az elmúlt években többek közt a TeSzedd és Plogging akcióban való szemétszedések, tematikus „Zöld hét”, céges autómentes vagy éppen liftmentes nap, szórakoztató és ismeretterjesztő környezetvédelmi játékok, csapatépítő kertészkedések, természetvédelmi témájú fotópályázat és az energiafogyasztás, valamint a hulladékmennyiség csökkentését célzó kampányok képében öltöttek formát."
 
Termék kategória
Fritzson-Bajdor Tünde Júlia, egyéni vállalkozó- Swappis – Ruhaforgó
"A Swappis egy Svédországban 2014-ben született kezdeményezés, mely körforgásos üzleti modellre épül. Célja a már megunt, de még jó állapotban lévő ruhák életszakaszának meghosszabbítása illetve az újrahasználatra való ösztönzés. 
A Swappis egy ruhacsere élményre épülő kisvállalkozás (Magyarországon 2018 óta működik Swappis - Ruhaforgó néven), mely a helyi ruhák begyűjtésére és azok értékesítésére irányul a helyi közösségre építve. 
A koncepció lényege, hogy a ruhaleadókat/ tagokat pontrendszer formájában jutalmazza, melyek beváltásával 50 %-os kedvezményre jogosulnak. Kvázi a megunt ruhái értékét levásárolhatja a a Swappis készletéből az ár feléig, így olcsóbban jut hozzá a mások által leadott ruhákhoz és hozzájárul egy fenntarthatóbb fogyasztáshoz. Közössége jelenleg 5000 tagot számlál, Facebookon tízezres, Instagramon kb 5000 fős követőbázisa van."
 
 
2019

A 2019. évi HBLF Üzleti Élet a Környezetért Díj nyertesei:

 
Menedzsment kategória / Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
Termék kategória / MOL Magyarország
Folyamatok kategória / Hamburger Hungária Kft.
Nemzetközi üzleti együttműködés kategória / Water&Soil Kft.
Üzleti élet és fenntartható oktatás / Shell Hungary zRt.
 

 

HBLF CEO Forum a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál 

Az eseményen a következő kérdések megvitatására került sor:

1. KBKA missziója, vezetői kihívások

2. Energia szektor helyzete

3. Gazdasági és fenntarthatósági kérdések globális és regionális szinten

 

 

 

2017

A 2017. évi HBLF Üzleti Élet a Környezetért Díj nyertesei:

 
Menedzsment kategória / BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt.
Termék kategória / Water&Soil Kft.
Folyamatok kategória / Nógrádi Vegyipari Zrt.
 

 

2015

 

 • 2015. november 18-án, Rendkívüli HBLF CEO Forum keretében Áder János Köztársasági Elnök úr díszelőadását hallhattuk a klímavédelemről, zöldgazdaságról, dekarbonizációról. Ezt követően panelbeszélgetés keretében ismerhettünk meg néhány klímavédelemmel kapcsolatos megoldást, gyakorlati példákon keresztül.
 • Az Üzleti Élet a Környezetért Díj meghirdetését követően, az ünnepélyes díjátadót 2015. december 9-én tartottuk. 
 

 

 

 

Csatlakozás a HBLF-hez

A HBLF tagjává váló társaságok belépésükkel kinyilvánítják elkötelezettségüket a felelős üzleti magatartás iránt, és elérhetővé válik számukra a HBLF által biztosított egyedülálló, gyakorlaton alapuló tudásanyag, valamint rendelkezésükre állnak az innovatív és stratégiai vezetőképző programok és a célok megvalósítását elősegítő eszközök.

Ha szeretne csatlakozni a HBLF-hez, kérjük lépjen velünk kapcsolatba!

Tel:+ 36 30 180 6291

E-mail: hblf@hblf.hu

Amennyiben csatlakozni szeretne a Hungarian Business Leaders Forumhoz kérjük, kövesse az alábbi lépéseket

   

1. Válassza ki az Önnek megfelelő tagságot

 • Főtámogató Tag
 • Tanácsadó Tag
 • Nagyvállalati Tag
 • Kis- és Középvállalkozás Tag
 • Pártoló Tag
 • Természetes személy Tag

 

    

2. Töltse ki az itt elérhető online formot, majd a választott tagsági formájának megfelelő felvételi kérelmet, mely az Alapszabályunk betartását vállaló nyilatkozat, töltse le és kitöltve postai úton juttassa el hozzánk.

     

 

     

3. Juttassa el belépési nyilatkozatát irodánkba

Levelezési címünk: HBLF

1067 Budapest, Podmaniczky u. 31. 3. em. 18.

 

           

4. A tagsági viszony létrejötte

A felvételi kérelmet az Elnökség legközelebbi ülésén megtárgyalja, ahol a felvételről egyszerű szótöbbséggel kell határozni. A felvételi határozat és a választott tagsági formához kapcsolódó tagsági díj befizetése hozza létre a tagsági viszonyt.

 

A HBLF-nek tagja lehet minden jogi személynek minősülő, Magyarországon bejegyzett, vagy hivatalos magyarországi képviselettel rendelkező társaság és szervezet, és természetes személy, aki az egyesület célkitűzésével egyetért és a célok megvalósítása érdekében tevékenységében aktívan részt kíván venni, és az alapszabályban foglalt rendelkezéseket elfogadja.  A jogi személyeket szervezetük vezetője képviseli. A HBLF tagja lehet minden, a fenti előírásoknak megfelelő személy és szervezet.

Ha többet szeretne megtudni kérjük, olvassa el Alapszabályunkat.