Felelős vállalati szabályozás és etikai munkacsoport

Vezető: Bácsfalvi András

   MISSZIÓ   
     

A munkacsoport célkitűzése, hogy növelje az üzleti etika színvonalát Magyarországon, különös hangsúlyt fektetve a korrupciótól, az illegális foglalkoztatástól és csalástól mentes üzleti környezetért vívott küzdelemre. Olyan módszerek és eszközök kialakítására törekszünk, amelyek segítségével  ezen jelenségek elkerülhetőek, és igyekszünk meggyőzni a mindenkori kormányzatot, nem kormányzati szerveket valamint a magánszektor vállalkozásait arra, hogy az erre irányuló kezdeményezéseket kövessék.


 
 
   TEVÉKENYSÉG   
  2018  
 

 

 • A munkacsoport 2018-ban 5 munkacsoport találkozót tartott a Schneider Electric Zrt., Shell Hungary zRt., Sanofi-Aventis Zrt., E.ON, K&H Bank Zrt. tagvállalatoknál, ahol szakmai párbeszédet folytattunk. 
 • 5 évvel ezelőtt egy széles körű kutatást bonyolítottunk a hazai Top-200 vállalatok körében arról, hogy milyen etikai és compliance keretrendszerekkel és eszközökkel rendelkeznek. 2019-ben frissíteni szeretnénk egy szűkebb megközelítésben, hogy láthatóvá váljanak bizonyos tendenciák és további fejlődési lehetőségek.
 • 2018-ban kidolgoztunk egy speciálisan KKV-kra szabott mentoring tervet az etikus vállalat működtetésre. Ennek implementálását és az első kapcsolati felvételeket tervezzük jövőre.

 
 
   TEVÉKENYSÉG   
  2017  
 
 • A munkacsoport az év első felében 3 munkacsoport találkozót tartott az ALTEO, Telenor és MOL tagvállalatoknál, ahol szakmai párbeszédet folytattunk és jó gyakorlatokat osztottunk meg többek között új compliance rendszer bevezetéséről, antikorrupciós gyakorlatokról, valamint frissen publikált etikai és magatartási kódexről.
 • A Budapesti Gazdasági Egyetemen május 12-én megtartottuk hagyományos "Etika az iskolapadban" workshopunkat MA képzésen résztvevő hallgató számára.
 • Az év második felében első őszi munkacsoport ülésünket a PwC Magyarországnál tartjuk majd.
     
   TEVÉKENYSÉG   
  2016  
   
 • Munkacsoportunk 2016-ban is folytatta azt a jól bevált gyakorlatot, hogy bizonyos rendszerességgel szakmai találkozókat szervezünk valamelyik tagvállaltunknál. Idén az alábbi tagvállalatainkat látogattuk meg egyes kiemelt témákkal: ABB Hungary, BAT Dohánygyár, EY Magyarország, Horváth & Partners DLA Piper Ügyvédi Iroda.
 • A tavaly elkészített "Gyakran ismételt kérdések" dokumentum aktualizálása megtörtént, mely elérhető a Kezdeményezések almenüpontban.
 • A belső találkozókon túl továbbra is igyekszünk megtalálni olyan csatornákat, amiken keresztül el tudjuk juttatni üzeneteinket a jelen és a jövő vezetői számára. Ezért a GE Hungary támogatásával két konferenciát is szerveztünk idén. A tavaszi esemény témája az etika és compliance integrálása a reklámozásban és az egyéb vállalati kommunikációban volt. Előadóink között köszönthettük: Alexa Noémit (Közép-Európai Egyetem ), Szabó Istvánt (KPMG), Hajna Csongort (Provident), valamint dr. Fazekas Ildikót, az Önszabályozó Reklám Testület főtitkárát. A következő, hasonlóan jelentős találkozóra novemberben került sor, amelyen azt a kérdést jártuk körül több oldalról is, hogy hogyan jelentkeznek és milyen hatásokkal járnak a kiber kockázatok a mindennapi üzletre. Ezen is igen illusztris vendégek tartottak előadást: Sinka Balázs (MOL), Csíki Ádám (EY), Kőhegyi Dávid (DLA Piper) és Tarján Gábor (Magicom).
 • Ismét workshopot tartottunk üzleti etika szakértők számára a CEU-val együttműködve.
 • Stratégiai együttműködésünk a BGE-el folytatódott 2016-ban is, lebonyolítottuk az "Etika az iskolapadban" - elnevezésű workshopot a mesterképzősök számára.
     
   KORÁBBI ÉVEK EREDMÉNYEI   
  2010-2016  
   

(Kattintson a pdf dokumentumra!)

 

Csatlakozás a HBLF-hez

A HBLF tagjává váló társaságok belépésükkel kinyilvánítják elkötelezettségüket a felelős üzleti magatartás iránt, és elérhetővé válik számukra a HBLF által biztosított egyedülálló, gyakorlaton alapuló tudásanyag, valamint rendelkezésükre állnak az innovatív és stratégiai vezetőképző programok és a célok megvalósítását elősegítő eszközök.

Ha szeretne csatlakozni a HBLF-hez, kérjük lépjen velünk kapcsolatba!

Tel:+ 36 30 180 6291

E-mail: hblf@hblf.hu

Amennyiben csatlakozni szeretne a Hungarian Business Leaders Forumhoz kérjük, kövesse az alábbi lépéseket

   

1. Válassza ki az Önnek megfelelő tagságot

 • Főtámogató Tag
 • Tanácsadó Tag
 • Nagyvállalati Tag
 • Kis- és Középvállalkozás Tag
 • Pártoló Tag
 • Természetes személy Tag

 

    

2. Töltse ki az itt elérhető online formot, majd a választott tagsági formájának megfelelő felvételi kérelmet, mely az Alapszabályunk betartását vállaló nyilatkozat, töltse le és kitöltve postai úton juttassa el hozzánk.

     

 

     

3. Juttassa el belépési nyilatkozatát irodánkba

Levelezési címünk: HBLF

1067 Budapest, Podmaniczky u. 31. 3. em. 18.

 

           

4. A tagsági viszony létrejötte

A felvételi kérelmet az Elnökség legközelebbi ülésén megtárgyalja, ahol a felvételről egyszerű szótöbbséggel kell határozni. A felvételi határozat és a választott tagsági formához kapcsolódó tagsági díj befizetése hozza létre a tagsági viszonyt.

 

A HBLF-nek tagja lehet minden jogi személynek minősülő, Magyarországon bejegyzett, vagy hivatalos magyarországi képviselettel rendelkező társaság és szervezet, és természetes személy, aki az egyesület célkitűzésével egyetért és a célok megvalósítása érdekében tevékenységében aktívan részt kíván venni, és az alapszabályban foglalt rendelkezéseket elfogadja.  A jogi személyeket szervezetük vezetője képviseli. A HBLF tagja lehet minden, a fenti előírásoknak megfelelő személy és szervezet.

Ha többet szeretne megtudni kérjük, olvassa el Alapszabályunkat.

 

 

 

 

 
       

Gyakran Ismételt Kérdések

Bizonytalan, hogy pontosan mi az üzleti etika? Hogy mik a tipikus témák? Vagy helyes döntést hozott-e? Alábbi összefoglalónk a Gyakrank Ismételt Kérdésekre adott válaszokkal segítséget nyújt Önnek!

 

            

Etikai Kódex Ajánlás

A HBLF Etikai Ajánlása több hónapos kutató munka eredménye. Munkacsoportunk önkéntes szakemberei több tucat vállalati etikai és üzleti kódexet dolgoztak fel a mellékelt gyűjtemény kidolgozása során, kiegészítve azokat a szakirodalomban „legjobb gyakorlatoknak” nevezett alkalmazásokkal. Úgy gondoljuk, hogy az Ajánlás alkalmas minden olyan vállalkozás számára, amely érdekelt a fenntartható működésben, a tulajdonosi érték tartós növelésében, a vállalkozás által érintettek képviseletében. Legyen az kis, közepes, vagy nagyvállalat. Multinacionális, regionális, vagy helyi operáció. Legyen akár nyilvános, zártkörű, privát, vagy állam által tulajdonolt.

 

   

A magyarországi TOP 200 vállalat etikai intézményeinek kérdőíves felmérése

Kutatásunk célja az etikai intézményesítés területén élenjáró magyar nagyvállalatok gyakorlatának vizsgálata volt. A kutatás eredményeiről az alábbi dokumentumban tájékozódhat.

 

 

 

Az etika vállalati intézményesítése